helmikuu 2, 2021

Kerro kokemuksistasi kansalaistieteestä

Jyväskylän yliopiston tutkimusryhmä on mukana tutkimassa kansalaistiedettä. Voit auttaa tutkimusta osallistumalla kyselyyn!


Oletko koskaan osallistunut havaintokampanjaan, jossa olet bongannut lintuja, kasveja tai esimerkiksi sääilmiöitä? Oletko auttanut tutkimuksessa tarkastelemalla tai keräämällä näytteitä, luokittelemalla kuvia osana nettiprojektiatai muuten osallistumalla tieteentekemiseen? Jos vastasit johonkin kohtaan kyllä, olet etsimämme henkilö!

Pyydämme sinua vastaamaan CS Track -projektin kansalaistiedettä käsittelevään nettikyselyyn. Kyselyn tarkoituksena on muodostaa kokonaisvaltainen kuva kansalaistieteen nykytilasta harrastajien ja vapaaehtoisten näkökulmasta. Lisäksi kysely kartoittaa osallistumisen ja oppimisen tapoja kansalaistiedeprojekteissa tai muissa havaintokampanjoissa.

Jos termi ”kansalaistiede”ei ole tuttu, ei huolta! Moni projekti käyttää termejä kuten harrastaja, vapaaehtoinen, osallistuja tai havainnoija kuvaillakseen samankaltaista toimintaa. Kansalaistieteen tekemisen tapoja on monia, ja siksi haluaisimme kuullasinun kokemuksistasi!

Kyselyyn vastaaminen kestää noin 15 minuuttia, ja kaikki jakamasi tieto pidetään luottamuksellisena ja anonyymina. Huomaathan, että sinun tulee olla yli 16-vuotias vastataksesi kyselyyn. Lisätietoja tietosuojasta löytyy kyselyn alusta.

Pääset kyselyyn alla olevasta linkistä:

https://link.webropolsurveys.com/Participation/Public/9dc6f1d5-b702-4d76-ba25-81b564aed477?displayId=Fin2176007&surveyLocale=fi

Tämä kysely on osa Euroopan Komission rahoittamaa kolmivuotista Horisontti 2020 -hanketta. CS Track -projektin tavoitteena on laajentaa ja syventää ymmärrystämme kansalaistieteestä, tunnistaa ja jakaa hyviä käytänteitä sekä muotoilla tietoon perustuvia toimintaohjeita kansalaistieteen hyötyjen maksimoinniksi sekä Euroopassa että sen ulkopuolella. Lisää tietoja projektista löydät nettisivuilta cstrack.eu

Kyselyä koordinoi Jyväskylän yliopisto (Prof. Raija Hämäläinen). Jos sinulla on kysyttävää tai kommentteja liittyen kyselyyn tai projektiin, ota yhteyttä osoitteeseen cs-track@jyu.fi

Julkaistu helmikuu 2, 2021 06:06 AP. käyttäjältä mikkohei13 mikkohei13 | 0 kommenttia | Jätä kommentti

toukokuu 17, 2020

Tervetuloa uudet käyttäjät - ohjeita iNaturalistin käytön aloitukseen

Lauantaisen TV-uutisen myötä iNaturalist Suomi sai reilusti uusia käyttäjiä. Tervetuloa kaikki, mukava nähdä että luonnon havainnointi kiinnostaa!


Tässä muutamia neuvoja iNaturalistin käyttöön ja vastauksia saamiimme kysymyksiin

Tallenna havaintoja vain villeistä ja vapaista luontokappaleista. Yritä löytää esimerkiksi luonnonvarainen kasvi tienpientareelta. Voit myös kokeilla tekoälyn käyttöä ilman että tallennat tekemiäsi testihavaintoja, tai poistamalla ne tallennuksen jälkeen. (Jo tehtyjä havaintoja ruukkukasveista tai lemmikkieläimistä ei tarvitse käydä poistamassa, ne on merkitty vangituiksi / viljellyiksi.)

Jos haluat havainnollesi tekoälyn tekemän tunnistuksen, klikkaa mobiilisovelliksessa kohtaa "Mitä näit, näytä ehdotuksia" tai "What did you see, view suggestions". Muuten havainnon lajiksi kirjataan "tuntematon".

Applen laitteille iNaturalistia ei ole vielä saatavilla suomen kielellä. Käännös on jo tehty, ja julkaistaan kun iNaturalist julkaiseen seuraavan päivityksen iOS-käyttöjärjestelmälle, toivottavasti parin viikon sisällä.

Jos et halua että esim. kotisi läheltä tekemiesi havaintojen tarkka paikka näytetään julkisesti, valitse havainnossa sijainnin näkyvyydeksi "karkeistettu".

Koska uudet käyttäjät kirjaavat nyt paljon havaintoja, tunnistuksen saaminen muilta käyttäjiltä kestää tavallista pidempään. Tässä voit myös itse auttaa tunnistamalla lajeja, joita tunnet. Voit myös kannustaa mukaan ystäviäsi, jos tunnet jonkin lajiryhmän harrastajia!


Lisää neuvoja iNaturalistin käyttöön saat täältä:

Voit seurata meitä myös Twitterissä ja hashtagilla #iNaturalistFi

Julkaistu toukokuu 17, 2020 05:08 AP. käyttäjältä mikkohei13 mikkohei13 | 0 kommenttia | Jätä kommentti

Arkistot