Auta tunnistamaan havaintoja

iNaturalistin perusajatus on tuoda yhteen luonnontuntijoita auttamaan toinen toistaan havaintojen tunnistamisessa. Tällä sivulla kerrotaan miten voit tunnistaa muiden tekemiä havaintoja.

Lajintunnistuksen kultainen sääntö: on ok olla epävarma ja jättää tunnistus epätarkemmalle tasolle, esim. "perhoset" tai "ruusukasvit". Älä kirjaa tunnistusta vain arvailun perusteella. Kun havainto on tunnistettu epätarkalle tasolle, voivat muut eri lajiryhmien tuntijat tulla avuksi. Kokeneimmatkin tunnistajat jättävät suuren osan havaintoja tunnistamatta, esimerkiksi jos eivät tunne ko. lajiryhmää, lajia ei pysty tunnistamaan kuvasta, tai sen tarkkuus ei riitä tunnistukseen.

Tunnistusten tekeminen

Valitse ylävalikosta Tunnistus niin näet kuvia uusimmista tunnistusta kaipaavista havainnoista.

Jos olet tilisi asetuksissa valinnut Havaintohaun oletuspaikaksi Suomen, näet tässä suomalaisia havaintoja. Voit halutessasi rajata haun koskemaan jotakin tiettyä paikkaa kuten maata tai maakuntaa. Voit myös rajata tunnistettavia havaintoja lajiryhmän perusteella - voit hakea näkyville esimerkiksi vain linnut tai kasvit.

Klikkaa ensimmäistä kuvaa, niin pääset havainnon tarkempiin tietoihin:

Voit kirjata oman tunnistuksesi Lisää tunnistus -kohdan Laji-kenttään. Tunnistus voi olla millä taksonomisella tasolla tahansa: jos et tunnista lajia, merkitse tähän esim. suku, heimo, luokka tms.

Lisäksi voit liittää havaintoon vapaamuotoisen kommentin, jossa voit esimerkiksi antaa perusteluja tunnistuksellesi. Kommenttikentässä voit viitata muihin käyttäjiin muodossa @käyttäjätunnus, jolloin he saavat ilmoituksen kommentistasi (mikäli eivät ole estäneet ilmoituksia).

Jos olet samaa mieltä jonkun muun tunnistajan kanssa, voit klikata Samaa mieltä -nappia. Huomaa että silloinkin sinun pitää osata tunnistaa havainto - tätä ei pidä käyttää esimerkiksi ilmaisemaan että luotat jonkun muun tekemään tunnistukseen.

Kun olet kirjannut tunnistuksen, klikkaa Tallenna-nappia. Sen jälkeen voit siirtyä seuraavaan havaintoon oikeanpuoleisella nuolinäppäimellä.

Lisää tietoa välilehdiltä

Yläreunan välilehdiltä saat tunnistusapua ja lisää tietoja havainnosta.

Ehdotukset-välilehdellä näet kuvia samalla alueella useimmin havaituista saman lajiryhmän lajeista. Voit valita millä taksonomisella ja maantieteellisellä tasolla tarkastelet havaintoja.

Merkinnät-välilehdellä voit kirjata tarkempia tietoja havainnosta. Voit kirjata esim. eläimen sukupuolen tai elinvaiheen. Jos joku muu on jo kirjannut tällaisia tietoja, voit olla samaa tai eri mieltä peukuttamalla.

Tiedon laatu -välilehdellä voit tehdä havainnon laatuun liittyviä merkintöjä. Täällä voit esim. merkitä havainnon ei-villiksi tai merkitä että havainnon sijainti on todennäköisesti virheellinen (esim. valkovuokko keskellä merta). Jos havainto on esim. kotikissasta tai puutarhatulppaaneista, klikkaa peukkua alaspäin kohdassa "Eliö on villi". Tällöin havainnosta ei tule "tutkimustasoa".

Jos havaintoa ei voi määrittää tarkemmin (edes vaikka olisit alan asiantuntija), klikkaa ruksi kohtaan "Ei, se on niin hyvä kuin voi olla". Tällöin havainto poistuu tunnistettavien luettelosta.

Lisää vinkkejä

Suodattimien avulla voit rajata tunnistettavia havaintoja tarkemmin. Voit esimerkiksi tunnistaa viime kesän havaintoja (joita ei ole vielä tunnistettu) tai tietyn käyttäjän (esim. kaverin) havaintoja.

Klikkaamalla Merkitse kaikki tarkistetuiksi -nappia poistat kaikki näkyvillä olevat havainnot omalta tunnistuslistaltasi. Tällä voit helposti poistaa näkyviltäsi kaikki havainnot, joita et pysty tunnistaamaan. Tämä vaikuttaa vain sinuun, muut käyttäjät näkevät havainnot edelleen.

Jos haluat tarkistetut havainnot kuitenkin takaisin näkyvillesi, laita ruksi suodattiemien viereiseen kohtaan "Tarkistetut".

Jos törmäät sopimattomaan sisältöön, mieti olisiko sopivin tapa vain huomattaa käyttäjää asiasta. Näin kannattaa tehdä esim. jos aloitteleva käyttäjä on tallentanut kuvan itsestään tai naapurin autosta. Jos havainto kuienkin on esim. roskapostia tai vaikkapa kirjasta otettu valokuva, mene Tiedon laatu -välilehdelle ja klikkaa Liputa sopimattomana -linkkiä. Tällöin sivuston kuraattorit arvoivat tilanteen ja poistavat sopimattoman sisällön.

Ei-villit havainnot voi merkitä nopeasti kuvan alla olevalla Vangittu / viljelty -ruksiruudulla.


PS. Jos tunnistat lajin jo pikkukuvasta, ja olet samaa mieltä havainnoijan kanssa, voit myös klikata Samaa mieltä -nappia. Tällöin tunnistuksesi tallentuu heti, ja havainnosta tulee tutkimustasoa. Tämän varjopuoli on että et näe havainnon tarkempia tietoja, kuten havaintopaikkaa. Esiintyykö samalla alueella muita samankaltaisia lajeja? Onko valkovuokko kirjattu keskelle merta tai joulukuulle?

Revised on toukokuu 6, 2020 08:48 IP. by mikkohei13 mikkohei13