Opettajan opas

iNaturalist on houkutteleva työkalu luonnon tutkimisen avuksi, myös koulunkäynnin osana. Tämä sivu on suunnattu opettajille ja kertoo miten iNaturalistia voi käyttää osana kouluopetusta Suomessa.

Mihin tilanteisiin iNaturalist sopii?

iNaturalistilla voi kirjata luontohavaintoja älypuhelimen ja tietokoneen avulla, ja saada muilta käyttäjiltä apua havaintojen tunnistamiseen. Samalla iNaturalist pitää kirjaa käyttäjän omista havainnoista, sekä tuottaa havaintotietoa tutkijoiden ym. käytettäväksi. Se on helppokäyttöinen, mutta jos käyttäjällä ei ole varsinaista luontoharrastuskokemusta, vaatii se myös hieman perehtymistä ja motivaatiota.

Jos pohdit iNaturalistin käyttöä kouluopetuksessa, erityisesti osana nuoremmille koululaisille, mieti onko se paras väline suunnittelemaasi käyttöön, vai olisivatko perinteiset työkalut (kynä, paperi ja määritysopas) toimivampia.

iNaturalist on julkinen palvelu, ja kaikki siihen kirjatut havainnot tulevat heti julkisiksi (paitsi tiukasti yksityisiksi merkityt havainnot, jotka eivät näy myöskään opettajalle.). Tee tämä selväksi myös oppilaille ja kerro että he voivat saada kommentteja ja neuvoja myös tuntemattomilta iNaturalistin käyttäjiltä.

Tietosuojalakien vaatimuksen vuoksi alle 13-vuotiaat tarvitsevat iNaturalistin käyttöön luvan huoltajaltaan. Lupa annetaan iNaturalistissa luottokorttinumeron avulla. Tämän takia iNaturalist soveltuu parhaiten yläkouluikäisille ja sitä vanhemmille. iNaturalistia voi myös käyttää lähiopetuksessa opettajan tai luokan yhteisellä käyttäjätunnuksella ja laitteella, jolloin koululaiset eivät tarvitse omia tunnuksia.

Miten iNaturalistia kannattaa käyttää kouluopetuksessa?

Jos ryhdyt käyttämään iNaturalistia opetuksessa, perehdy ensin itse sen käyttöön. Tarkastele millaisia havaintoja lähiseudultasi on jo kirjattu. Asenna mobiilisovellus ja tee havaintoja. Katso miten tekoäly osaa tunnistaa niitä. Näin saat itse paremman käsityksen sen toiminnasta ja osaat neuvoa oppilaita.

Tällä Youtube-videolla kerrotaan iNaturalistin käytöstä suomeksi (6 min).

Tässä Youtube-video iNaturalistin hyödyntämisestä kouluopetuksessa (6 min). Videon pohjalta laadittu pdf-muotoinen opas.

Kerro opiskelijoille iNaturalistin perusperiaatteista:

iNaturalist on tarkoitettu havaintojen tekemiseen villeistä ja vapaista eliöistä. Esimerkkejä havainnoista ja kuvista, joita EI pidä tallentaa iNaturalistiin:

Sen sijaan esimerkiksi tällaiset helposti löydettävät ja kuvattavat havainnot ovat hyviä ja kannattettavia:

Hyvä tapa varmistaa että kuvat ovat oppilaan itsensä ottamia on päättää oppilaalle tai ryhmälle nimimerkki, ja pyytää oppilaita laittamaan kuvaan mukaan paperilappu, jolla ko. nimimerkki on mukana. (Oma nimeä ei kannata käyttää, tietosuojasyistä.)

Harkitse millaisia vaatimuksia kannattaa asettaa. Kokemus on osoittanut että jos hyvän arvosanan vaatimuksena on esim. tehdä 30 kasvihavaintoa, osa oppilaista menee mistä aita on matalin ja tekee ohjeiden vastaisia havaintoja esim. huonekasveista. Älä myöskään vaadi että havaintojen pitäisi olla tutkimustasoa (lisää tietoa laatutasoista englanniksi).

Tee käyttöösi oma projekti ja varaudu moderoimaan oppilaiden tekemiä havaintoja. Jos kokonainen koululuokka ryhtyy käyttämään iNaturalistia kerralla, tuloksena voi olla tulva havaintoja, joiden läpikäyminen aiheuttaa lisää työtä muille iNaturalistin käyttäjille.

Kokeile havainnointia ensin itse. Tee ja tallenna havainto omien ohjeidesi mukaan ja liitä se tekemääsi projektiin. Kommentoi havaintoa, ja liitä siihen uusi tunnistus. Jos teet havaintoja vain testaamista varten (esim. omasta kädestäsi, lajina Homo sapiens), muista poistaa ne kun olet lopettanut testaamisen.

Opasta oppilaita tekemään hyviä havaintoja:

Näillä ohjeilla pääset varmasti alkuun! Lisää ja tarkempia ohjeita on englanninkielisessä opettajien ohjeessa.

Oppilasprojektin tekeminen ja käyttäminen

iNaturalistissa kukin käyttäjä voi luoda erilaisia projekteja, jotka helpottavat havaintojen käsittelyä ja tarkastelua monin eri tavoin. Tässä esitellään miten oppilasprojekti kannattaa luoda ja sitä käyttää.

Kun olet luonut projektin, se näkyy valikossa kohdassa Yhteisö > Viimeaikaiset projektisi. Projekti saa myös pysyvän osoitteen, joten voit merkitä sen kirjanmerkkeihisi.

Projektin etusivulla näkyy uusimpia havaintoja ja tilastoja käyttäjistä ja lajeista. Klikkaa tällä sivulla Näytä kaikki ja sitten Tunnistus. Näin pääset sivulle, jossa on kaikki oppilaidesi tallentamat ja projektiin liittyvät tunnistamista kaipaavat havainnot. (Voit merkitä tämänkin sivun kirjanmerkkeihisi.) Seuraa näitä havaintoja ja merkitse niihin tunnistuksia tai korjauksia tarpeen mukaan.

Jos huomaat sopimattomia havaintoja tai kuvia, ota yhteyttä oppilaaseen. iNaturalistin työkalujen avulla sopimattomia havaintoja voi myös liputtaa, jolloin iNaturalistin vapaaehtoiset voivat reagoida asiaan ja tarvittaessa piilottaa havaintoja.

Ohje oppilaalle

Kun olet luonut projektin, ohjeista oppilaita liittymään siihen. Tässä lyhyt ohje, jonka voi jakaa oppilaille tarpeen mukaan muokattuna:

Lisävinkki: Pinkka-palvelun käyttäminen lajinmäärityksen opetteluun

Helsingin yliopiston Pinkka-palvelu on lajintuntemuksen oppimisympäristö, josta löytyy materiaalia eri lajiryhmien opettamiseen ja itsenäiseen interaktiiviseen opetteluun. Sen sisältö on järjestetty Pinkkoihin, jotka käsittelevät kukin tiettyä lajiryhmää. Pinkkoja on tarjolla sekä perus- että korkeakoulujen opetukseen.

Lisävinkki: Seek-sovellus

Seek on iNaturalistin tekemä mobiilisovellus, jolla voi myös tunnistaa eliölajeja. Sillä ei voi tehdä varsinaisia havaintoja, vaan se keskittyy havainnoinnin pelillistämiseen. Seek soveltuu paremmin nuoremmille lapsille, koska se ei kerää tietoja esim. käyttäjän sijainnista.

Sovelluksesta on laadittu suomenkieliset käyttöohjeet.

Revised on kesäkuu 27, 2022 01:24 IP. by laihoel laihoel