Ohje

iNaturalist Suomi on luontoharrastajien sosiaalinen yhteisö sekä palvelu, johon voit kirjata omia luontohavaintojasi ja saada apua niiden tunnistamiseen. Ota kuva näkemästäsi kasvista tai äänitä kuulemasi lintu - iNaturalist sopii havainnoille villeistä eläimistä, kasveista ja sienistä kaikkialla maailmassa! Tallennetut havainnot menevät myös Suomen Lajitietokeskukseen ja ovat tutkijoiden, viranomaisten ja yleisön saatavilla ja hyödynnettävissä Laji.fi-portaalin kautta.

iNaturalist Suomi on osa kansainvälistä iNaturalist-verkostoa. iNaturalist-verkoston kansallinen jäsen Suomessa on Suomen Lajitietokeskus, joka toimii Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen alaisuudessa. Luomus on Helsingin yliopiston erillislaitos.

Apua

Kysy lisää

Näin aloitat: kirjaa havaintoja

Kun olet rekisteröitynyt, voit kirjata havaintoja sekä mobiilisovelluksella että verkkoselaimella.

Mobiilisovelluksella

Asenna puhelimeesi sopiva sovellus:

Android app on Google Play iPhone app in the Apple App Store

Seuraa sitten joko sovelluksen ohjeita tai laajempaa havaintojen kirjausohjetta.

Selaimella

Voit myös seurata laajempaa havaintojen kirjausohjetta.

Miten havaintosi tulevat Suomen Lajitietokeskukseen?

Kaikki iNaturalistin havainnot Suomesta (ml. Ahvenanmaa) kopioidaan Lajitietokeskukseen ja ovat katseltavissa Laji.fi-portaalissa. Voit itse vaikuttaa havaintojesi saatavuuteen seuraavasti:

1) Voit selata omia iNaturalist-havaintojasi omina havaintoinasi myös Laji.fi:ssa, kun kirjaudut Laji.fi:hin ja liität iNaturalist-käyttäjätilisi Lajitietokeskus-tiliisi tämän ohjeen mukaan.

2) Lisää havaintojesi arvoa valitsemalla kuvillesi ja äänitteillesi Creative Commons -lisenssi. Tällöin myös ne näkyvät havaintojesi ohessa Laji.fi:ssa. Tämä auttaa arviomaan havaintojesi luotettavuutta. Voit valitat lisenssin iNaturalist-tilisi asetuksista (oma kuva oikassa ylänurkassa > Tiliasetukset > Sisältö ja näyttö > Lisensointi).

3) Valitse Suomi iNaturalist-kotiverkostoksesi iNaturalist-tilisi asetuksista (oma kuva oikassa ylänurkassa > Tiliasetukset > Käyttäjätunnus > Verkosto). Tällöin saat Suomen iNaturalistiin liittyviä uutisia (kansainvälisten sijasta). Suomalaiset viranomaiset ja tapauskohtaisella harkinnalla myös mm. tutkijat saavat myös havaintojesi tarkan paikan sekä sähköpostiosoitteesi, joten havainnoistasi on enemmän hyötyä ja vaikutusta mm. maankäytön suunnittelussa. (Lue lisää verkostosta englanniksi.)

Muut Lajitietokeskuksen palvelut

iNaturalist Suomen lisäksi Suomen Lajitietokeskus tarjoaa monia muita luontoharrastukseen liittyviä palveluja. Tutustu!

Revised on kesäkuu 8, 2023 05:15 AP. by mikkohei13 mikkohei13